Skip to content Skip to footer

Gravelbike schoonmaken: Dé handleiding voor het beste onderhoud!

Gravelbike met modder schoonmaken

Je gravelbike schoonmaken doe je zo!

Gravelbiken wint steeds meer aan populariteit en met name omdat je kunt fietsen in alle jaargetijden. Lekker door de bossen over onverharde paden, maar deze kunnen dan onder bepaalde omstandigheden soms ook aardig modderig zijn. Juist dan is je gravelbike schoonmaken, nog meer dan normaal, een must! 
Wij hebben 10 simpele stappen voor je op een ritje gezet. 

1. Laat modder opdrogen of spoel af met water

Bij terugkomst is het slim om de modder op je fiets te laten opdrogen of om gelijk af te spoelen met water uit de tuinslang met een zachte straal. Hierdoor wordt het later gemakkelijker om vuil te verwijderen zonder je frame te beschadigen. Schud de fiets voorzichtig om overtollig modder en water kwijt te raken.

2. Gebruik een borstel om grof modder te werwijderen

Gebruik een zachte borstel om grove modder van de framebuizen, vorken en wielen te verwijderen als je deze op het laten drogen. Vermijd harde materialen die krassen op het frame kunnen veroorzaken.

3. Ontvet de aandrijflijn met een geschikte ontvetter voor gravelbikes

Breng een kwalitatieve ontvetter aan op de ketting, cassette en derailleurwieltjes. Gebruik een borstel om grondig te reinigen en spoel vervolgens af met water. Zo verwijder je de nog vastzittende modder en behoud je de soepelheid van de ketting.

4. Spoel je gravelbike af met water voor een grondige reiniging

Gebruik een tuinslang of een emmer water om de fiets af te spoelen. Richt de straal voorzichtig om schade aan gevoelige onderdelen te voorkomen. Werk van boven naar beneden om vuil effectief weg te spoelen.

5. Gebruik een milde zeepoplossing voor een diepere reiniging

Voor een diepere reiniging, gebruik een milde zeepoplossing en een zachte spons om het frame, de vork en andere delen van de fiets te wassen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de verf of afwerking kunnen beschadigen.

6. Controleer en reinig de remmen van je gravelbike

Inspecteer de remschijven en remblokjes op modderophoping. Reinig ze voorzichtig en zorg ervoor dat er geen vuil tussen de remblokjes en de schijven vastzit.

7. Droog je gravelbike volledig na reiniging

Gebruik een schone doek om de fiets grondig af te drogen. Let op moeilijk bereikbare plaatsen zoals tussen de spaken en onderdelen van de aandrijflijn.

8. Smeer bewegende delen 

Breng na het reinigen een geschikt smeermiddel aan op de ketting, derailleurwieltjes en andere bewegende delen. Dit voorkomt roestvorming en bevordert een soepele werking.

9. Controleer de banden en bandenspanning

Inspecteer de banden op scherpe voorwerpen en verwijder ze indien nodig. Controleer de bandenspanning en pas deze aan voor een optimale rijervaring.

10. Opslag in een droge ruimte 

Het schoonmaken van je gravelbike zit erop! Berg je gravelbike op in een droge en goed geventileerde ruimte. Hang de fiets indien mogelijk op om schade te voorkomen en zorg ervoor dat alle onderdelen volledig droog zijn.

Op naar de volgende rit!

Door deze stappen te volgen, behoud je niet alleen de prestaties van je gravelbike, maar verleng je ook de levensduur ervan. Voor meer tips en tricks over het schoonmaken van sportfietsen en andere onderhoudsaspecten, bekijk dan onze andere informatieve artikelen. Happy biking!

En mocht je nu echt geen tijd, zin of de ruimte hebben, dan helpen we je uiteraard graag met onze cycleaning service!