Skip to content Skip to footer

Bescherm je racefiets tegen pekel: Dé meest praktische tips voor winteronderhoud

Onderhoud in de winter in verband met pekel

Ga pekel te lijf met goed winteronderhoud! 

Door winterse omstandigheden word je al snel geconfronteerd met het uitdagende probleem van pekel op de wegen. Hoewel pekel effectief is bij het bestrijden van gladheid, brengt het ook aanzienlijke schade toe aan de frame en onderdelen van je geliefde racefiets.

Corrosie, roestvorming, verminderde remprestaties en slijtage van de aandrijflijn zijn enkele van de potentiële gevolgen. In dit artikel duiken we dieper in op deze kwestie en bieden we praktische tips om je racefiets te beschermen tegen de nadelige effecten van pekel, zodat je zorgeloos kunt blijven genieten van je ritten, zelfs onder winterse omstandigheden.

1. Corrosie en roestvorming 

Pekel versnelt het corrosieproces, wat resulteert in roestvorming op metalen onderdelen. Corrosie is het proces waarbij metalen en niet-metalen verslechteren als gevolg van oxidatie; roesten daarentegen is oxidatie van ijzer in aanwezigheid van lucht en vocht.

Om deze gevolgen te voorkomen, is het cruciaal om je racefiets na elk gebruik in pekelomstandigheden grondig te reinigen. Gebruik een zachte borstel en milde zeep om zoutophopingen te verwijderen. Daarnaast is het aanbrengen van een speciale corrosie werende spray op metalen onderdelen een effectieve maatregel om de vorming van roest te verminderen.

2. Inspectie van het frame 

Een regelmatige inspectie van het frame is belangrijk. Let met name op lasnaden en andere kwetsbare gebieden. Als je tekenen van corrosie opmerkt dan is hetraadzaam om het aangetaste gebied licht op te schuren en een beschermende coating of verf aan te brengen. Uiteraard kun je deze secure klus ook overlaten aan de expert. 

Voorafgaand aan het winterseizoen kan het ook verstandig zijn om een waxlaag aan te brengen op het frame om een extra barrière tegen corrosie te creëren. Verstandig als je van plan bent veel op pad te gaan in het pekel seizoen. 

3. Remblokken en schijven reinigen

Door pekel op de weg sluiten je remblokken aanzienlijk harder dan normaal. Om remprestaties te behouden, reinig je daarom de remblokken en remschijven regelmatig. Dit kan worden gedaan met een speciale ontvetter en een schone doek.

Controleer de remblokken ook extra op slijtage en vervang ze indien nodig. Overweeg het gebruik van speciale winterremblokken, die beter bestand zijn tegen de invloed van zout.

4. De ketting

Door pekel gaat de ketting roesten. Dit is makkelijk op te lossen door een roestvrijstalen ketting, maar goed onderhoud en bescherming is een prima alternatief. 

Bescherm de ketting tegen slijtage door deze regelmatig te reinigen en smeren. Door vuil en pekel slijt de ketting vele malen harder. Gebruik een ontvetter om vuil en zoutafzettingen te verwijderen en breng daarna een hoogwaardig smeermiddel aan. Controleer de kettingslijtage regelmatig en vervang de ketting als deze tekenen van uitrekking vertoont. Een goed onderhouden ketting voorkomt tevens slijtage aan andere onderdelen van je fiets.

5. Opbergen van je fiets

Bewaar je racefiets tijdens de winter op een droge en goed geventileerde plaats. Zorg ervoor dat de fiets niet in direct contact komt met de grond, en plaats deze bij voorkeur op een standaard om contact met vocht te verminderen.

6. Regelmatig Onderhoud

Stel een regelmatig onderhoudsschema op voor je racefiets, vooral tijdens de wintermaanden. Plan periodieke controles en reinigingsbeurten in om de impact van pekel op je fiets te minimaliseren en problemen tijdig op te sporen. Vergeet hierbij ook de regelmatige inspecties niet!  

Door deze tips in acht te nemen, kun je de levensduur van je racefiets aanzienlijk verlengen en de schadelijke gevolgen van pekel tot een minimum beperken.

Hierdoor kun je blijven genieten van soepele en veilige ritten, zelfs onder uitdagende winterse omstandigheden!

Geen tijd, zin of de middelen voor regelmatig onderhoud? Dan kun je uiteraard een expert raadplegen voor service