Skip to content Skip to footer

Gazelle Champion Mondial

Gazelle Champion mOndial

Gazelle Champion Mondial: een verloren schat

In de stoffige stilte van een oude schuur, waar de tijd leek te hebben stilgestaan, stuitte Corwim de Jong op een schat die verloren leek te zijn: een Gazelle Champion Mondial racefiets uit het jaar 1990. Het verleden had zijn stempel gedrukt op het eens zo glanzende rijwiel, het was inmiddels bedolven onder een laag stof en spinnenwebben. Toch zag Marco, een gepassioneerde liefhebber van fietsen, het potentieel in dit verwaarloosde juweeltje en besloot hij de uitdaging aan te gaan.

 

Terug in 1990 was Marco al verliefd op de rood-wit-blauw gekleurde Gazelle Champion Mondial. Hij stond bijna dagelijks met zijn neus op het glas van  de etalage van fietswinkel Daatselaar in Bussum dit wonderschone model te bekijken. Ook sliep hij met de Gazelle brochure onder zijn  kussen en droomde over de vele avonturen die hij met deze geweldige fiets zou kunnen beleven.

Ondanks de vele (bij) baantjes lukt het de toen 18-jarige Marco toch niet om deze geliefde Gazelle Champion Mondial bij elkaar te sparen. Voor alleen het frame al moest je in die tijd een kleine duizend gulden neertellen. En dan zaten er nog geen wielen onder of stuur op! Het bleef dus alleen bij dromen…..

 

De Gazelle Champion Mondial 30 jaar later

Drie decennia later kwam de Gazelle Champion Mondial opnieuw in het leven Marco. Zijn passie voor fietsen was uiteraard altijd gebleven en had zich verder ontwikkeld naar het onderhouden en restaureren ervan.  Inmiddels had Marco voldoende gespaard en kon hij zijn droom eindelijk na 30 jaar in vervulling laten gaan met de aankoop van deze lang begeerde Gazelle Champion Mondial.

Met vastberadenheid begon Marco aan de restauratie, als een echte  ambachtsman die een vergeten kunstwerk nieuw leven inblaast.
Elk onderdeel dat werd gedemonteerd, vertelde een verhaal van vervlogen races en zwoegende beklimmingen. De versleten ketting en tandwielen werden vervangen door een paar nieuwe originele exemplaren. Ook kreeg het frame een zorgvuldige behandeling met verse lagers en vet, waardoor het weer zijn oorspronkelijke glorie bereikte.

De restauratie was een ode aan het verleden, een eerbetoon aan de fiets die ooit koning van de wegen was!

Wie is Hekker?

Maar wie was ooit die gelukkige berijder van deze speciale Gazelle Champion Mondial? Welke ritten heeft deze fiets mogen maken? Met deze en nog vragen meer bleef Marco lopen terwijl hij zijn geliefde Gazelle Champion Mondial beetje bij beetje aan het restaureren was. 

De stuurpen was voorzien van een gravure: “Hekker”, dus de speurtocht kon voor Marco daarmee beginnen…
Hekker blijkt een fietsenwinkel in Voorhout te zijn welke in 2016 zijn deuren voorgoed heeft gesloten. Deze winkel had de gewoonte om alle stuurpennen van dezelfde gravure te voorzien. Dus mevrouw of meneer Hekker was niet degene die deze Gazelle Champion Mondial mee op avontuur heeft genomen. De zoektocht gaat verder.

In de gloriejaren sponsorde deze Voorhoutse fietsenwinkel een groepje wielrenners bij RTV De Bollenstreek: Groep Hekker waarvan Bart Hekker (de eigenaar) zelf ook deel uitmaakte. Marco probeert contact te leggen met één van de leden van Hekker Senioren (afsplitsing van Groep Hekker), want daar is natuurlijk de kans groter om de oud-berijder van dit rood-wit-blauwe pareltje te vinden. Gelukkig krijgt Marco contact met één van de mannen, maar helaas kan ook hij geen uitsluitsel geven!

 

Symbool van wedergeboorte 

Ondertussen gaat de restauratie in volle gang verder. Naast de zoektocht naar de vorige berijder(s) wordt er ook volop gezocht naar onderdelen uit de tijd van weleer. En als je geen originele onderdelen van de Gazelle Champion Mondial meer kan vinden, dan laat je het maken…

Marco komt erachter dat de originele firmanaamstickertjes niet meer op zijn inmiddels glanzende frame en velgen zaten. Dus deze worden in alle precisie nagemaakt en aangebracht. 

Bij het aandraaien van de laatste bouten keek Marco trots naar zijn meesterwerk. De Gazelle Champion Mondial stond daar als een symbool van wedergeboorte!
Het stalen frame glinstert in de zon en het lijkt alsof de fiets haar  dankbaarheid uit voor de liefdevolle restauratie die haar nieuw leven heeft ingeblazen.

 

Gazelle Champion Modial: een juweeltje

Het verhaal van deze Gazelle Champion Mondial is niet alleen een reis van een verwaarloosde fiets, maar ook een verhaal van doorzettingsvermogen, passie en tijdloze liefde voor het fietsen.
Het is een herinnering aan hoe dromen, zelfs na drie decennia, toch werkelijkheid worden met toewijding en doorzettingsvermogen. Een stukje fietsgeschiedenis dat bijna verloren was gegaan heeft een tweede kans gekregen! 

 

Jolanda Voorthuis

Jolanda Voorthuis

Schrijft graag over fietsen
Kan geen dag zonder koffie
Houdt van droge wijn en dito humor