datum

Dirty Kanzelled

Dirty Kanzelled 1

Wat begon als een grapje werd werkelijkheid!

De jongens van Life Slow Ride Fast zouden vandaag eigenlijk de Dirty Kanza rijden, maar Covid-19 gooide roet in het eten!
Deelname aan deze bijzondere gravelrace in de Flint Hills rondom Kansas was niet mogelijk, maar Laurens ten Dam en zijn kompaan Stefan Bolt zijn niet van plan om deze dag zomaar voorbij te laten gaan. Zo ontstond het idee van de “Dirty Kanzelled”….
In hun podcast hebben ze alle gravelfans opgeroepen om vooral ook hun initiatief te volgen en 100 of 200 miles stof te happen op deze heugelijke dag.

Het idee is simpel: de te fietsen afstand moet gelijk zijn aan die van de Dirty Kanza en de zelf uit te stippelen route moet natuurlijk gaan over zoveel mogelijk onverharde wegen en paden. Ook moet er, net als bij de Dirty Kanza, exact om 06.00 uur gestart worden.
Zo gezegd, zo gedaan….

Ook bij ons ging de wekker vroeg om op tijd te kunnen starten, want 06.00 uur starten is 06.00 uur starten!
We hadden een voor ons onbekende route uitgestippeld via Komoot, dus het wordt één groot avontuur van 160 km….

Ruim voor 06.00 uur staan we klaar voor de Dafne Schippersbrug om nog even te genieten van de zonsopkomst voordat het startschot klinkt. En klokslag 06.00 uur gaan we dan van start…..

Via Bunnik komen we uit in Odijk op het Jaagpad; een ontzettend mooi paadje langs de Kromme Rijn. Tot onze verbazing was deze afgesloten door middel van hekken, maar dat hield ons niet tegen. Later bleek dat deze was afgesloten vanwege het Coronavirus (1,5 mtr afstand houden is niet mogelijk op het paadje) en dat de boswachter toezicht zou houden, maar die was gelukkig nog niet zo vroeg op. Veel later kwamen we er achter dat het überhaupt niet toegestaan is om daar op het Jaagpad te fietsen…

We vervolgen onze weg richting Amerongen en genieten van de natuur in deze vroege ochtend. Hoewel we niet ver van huis zijn, ontdekken we toch pas voor de eerste keer de Duiventoren uit 1862, welke in het weiland ten oosten van kasteel Sterkenburg ligt.

De beentjes voelen nog goed, dus we trappen lekker door en hebben ’n korte stop net voorbij Amerongen waar we een zelf gesmeerd boterhammetje eten en snoepen van onze favoriete fruitduo’s
Als we bijna op de helft zijn fietsen we door Het Luntersche Buurtbosch en nemen een kijkje bij de Koepel waar we meer Dirty Kanzelled-deelnemers tegenkomen. Bijzonder om elkaar daar toevallig te treffen en de verbondenheid te voelen; jij Dirty Kanzelled, ik Dirty Kanzelled…..

Voor Stroe nemen we een onverhard pad langs het spoor dat ca. 2 km lang is. En onverhard is het….
Op sommige stukken is het bijna onmogelijk om nog te fietsen, dus zit er niets anders op dan stukjes te lopen. Blijkbaar zijn er al een aantal gravelgrinders ons voorgegaan op dit pad! Een klein stukje asfalt is hierna dan ook van harte welkom…

Op ongeveer 94km bereiken we het uiterste puntje van onze route en we beseffen dat we nog ruim 60km te gaan hebben. Gelukkig is het weer perfect en mogen we veel nieuwe (gravel) paden ontdekken!  De route verbaast ons keer op keer, wat een avontuur!

Over de Appelsche Heide fietsen we door richting Amersfoort welke we rond het middaguur aantikken. Helaas zit ’n terrasje met een overheerlijk lunch er niet in; we moeten het met onze reepjes, gelletje, fruitduo’s enzovoorts doen. Zelfs ’n bakkie koffie zit er niet in.
Door de natuurgebieden Nimmerdor en Den Treek Henschoten vervolgen we onze weg; dit lijkt wel het gravelparadijs! We bestormen de mooiste paadjes in het bos en vragen ons af of we er eigenlijk wel mogen fietsen. Als aspirant gravelgrinder zijn we nog niet zo thuis in de gravelverkeerregels….

Hoewel we enorm genieten begint de vermoeidheid toch ietwat toe te slaan; nooit eerder hadden we zo lang op een gravelbike gezeten. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebben we inmiddels achter ons gelaten en hebben we nog zo’n 15km grotendeels over asfalt te gaan. Maar dat is niet erg, want we hebben voor vandaag wel genoeg gravel gezien..
Rond 16.00 uur is ons huis in zicht en kunnen we zoals de spelregels van de Dirty Kanzelled voorschrijven aan de after-party beginnen…. In ons beval betekent dat beer and burgers! #supportyourlocal

Wat begon als een grapje werd een fantastisch avontuur!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Meer
interessante artikelen